100 kommuner uten oppreisningsordning

Kilde: NRK v/Magnus Holøyen FOTO: LARS ERIK SKREFSRUD / NRK

Rundt 100 norske kommuner har ingen oppreisningsordning for dem som har blitt utsatt for urett fra det offentlige. Tolga-ordføreren visste ikke at det fantes ei slik ordning.

Tre brødre fra Tolga ble feilaktig kategorisert som utviklingshemmede og satt under vergemål. Nå er kategoriseringa opphevet for to av brødrene, og vergemålet er opphevet for alle tre.

Torsdag fikk Magnus Holøyen (25) opphevet sitt vergemål, og han varslet samtidig at det kan komme et krav om erstatning.

– Jeg vil først og fremst ha et svar på det med diagnose og hva de har gjort. Jeg forventer også en erstatning for det vi har vært utsatt for, sa Magnus til NRK.

– Unnfallenhet

Men en kartlegging Stiftelsen Rettferd for taperne har gjort, viser at rundt 100 norske kommuner ikke har en oppreisningsordning for personer som har blitt sviktet av det offentlige. Det betyr ifølge lederen for Stiftelsen rettferd for taperne Tor Bernhard Slaathaug, at det blir vanskelige å få erstatning, og at en da må søke staten. Erfaringa viser at oppreisninga da blir mindre.

 

Les resten av saken hos NRK

X

Glemt passord?

Bli medlem